אייקידו

האייקידו שונה מעט משאר אומנויות-הלחימה. האייקידו מבוססת על אלמנטים שלכאורה נוגדים את התפישה הבסיסית של טכניקות-לחימה רבות. האייקידו מבוססת על חיבור להתקפת היריב, ולא על חסימתה. באמצעות החיבור להתקפת היריב ניתן לנתב את ההתקפה למקום בו ההתקפה אינה מסוכנת. באייקידו יש מקום לבחירה- אם לא מעוניינים לפגוע בתוקף, ניתן לקבל את ההתקפה באופן הרמוני ולתת לה לדעוך (במקרה של חבר משפחה שיכור לדוגמא). מצד, שני, אם מעוניינים לפגוע בתוקף, האייקידו מציעה מגוון רחב של אפשרויות-תגובה שעושות בדיוק את זה.

אלמנט נוסף באייקידו, הוא הקפדה על המיקום ביחס ליריב. זה מתבטא בעיקר במיקום בו פוגשים את התקפת היריב, ועל ההקפדה להגיע ל"שטח-המת" שלו.

באייקידו יש דגש רב על התנועה והזרימה. באייקידו אין חסימות כמו בקראטה, אלה קבלת התקפת היריב בצורה כזאת שהיא נעשית לא מסוכנת. באייקידו מנסים לעבוד ללא כוח. במידה ויש הפעלת כוח, לרוב זה מצביע על כך שהטכניקה נעשית בצורה מרושלת.

האייקידו מיוחד בכך שהוא מתאים לגברים ולנשים בכל הגילאים. בקבוצות אייקידו רבות ניתן למצוא תלמידים מתחילים בשנות ה-40 וה-50 לחייהם. באופן כללי, ניתן לומר שהאייקידו לא מתאים כל-כך לצעירים, מכייוון שזו אומנות-לחימה מאוד מתוחכמת, וצריך סוג של סבלנות ובשלות חיים בכדי להתחבר אל האייקידו.

בעייני רבים, האייקידו נחשבת לאומנויות-הלחימה המתאימה ביותר לנשים. באייקידו שמים דגש על החיבור לבן-זוג ועל קבלת ההתקפה והיעדר התנגדות, בניגוד לחסימת ההתקפה (בקראטה, לדוגמא). סיבות נוספת להתאמת האייקידו לנשים הן עיקרון של ניתוב ההתקפה והכוונה להגיע לסיום הקונפליקט בצורה הרמונית (לפחות באידיאל), והיעדר הצורך בכוח גופני הנובע מעבודת-גוף נכונה ומתאימה. ברוב קבוצות האייקידו יש גם אווירה נעימה ולא דמויית מחנה טירונים, כפי שניתן למצוא בקבוצות רבות של אומנות-לחימה. לחצו כאן לקריאה נוספת אודות אייקידו לנשים.

 


אייקידו- אומנות-לחימה יפנית מסורתית

 

האייקידו מאופיין בתנועות מעגליות וסיבוביות, כשהמותקף יותא מקו-ההתקפה ומשתמש במומנטום של התוקף באמצעות הוצאה משיווי-משקלו. באייקידו יש דגש רב על הבנת הכיוון האנרגטי של ההתקפה והימנעות מחסימתה.

השיעורים באייקידו מאופיינים בעבודת זוגות. לרוב אין תירגולים יחידניים (מלבד שיעורי נשק), והתירגול נעשה כשצד אחד מבצע את כניקת האייקידו והצד השני מקבל אותה, ואח"כ התפקידים מתחלפים.

טכניקות האייקידו מבוססות על הטלות, בריחים, אחיזות וגילגולים. האייקידו מאופיין גם בהקפדה על אלמנטים של תנועה נכונה, כגון תנועת הגוף כיחידה אחת (one division), הימנעות מפגישת כוח בכוח, עבודה רכה ומחוברת לבן-זוג\יריב, מנח-גוף (posture) נכון, התכווננות גופנית ונפשית לבן-זוג\יריב, תנועת גוף זורמת ועוד. אומרים שהאייקידו דומה במובנים רבים לריקוד.

באייקידו מתרגלים שימוש בכלי נשק שונים- בוקן (bokken)- חרב מעץ, ג'ו (jo)- מקל עץ, וטנטו (tanto)- סכיו מעץ. השימוש בחרב ובמקל נעשה בקאטות (סדרת תנועות קבועה מראש) או בתירגול עם בן-זוג (שחמוש בכלי-נשק או בידיים חשופות). התירגולים בכלי-הנשק באייקידו חשובים למטרות של הגנה-עצמית ברחוב, אך יש להם חשיבות נוספת. כלי-הנשק באייקידו משמשים כלים מתודיים העוזרים בהבנת הטכניקה בידיים-חשופות. טכניקה המבוצעת ברישול או בכיוון לא נכון "חוזרת למסלולה" מיד עם הוספת סכין או כלי-הנשק האחרים.

כלי-הנשק עוזרים גם להבין אלמנטים חשובים במרחק בין בני-הזוג\יריבים ושלושת כלי-הנשק באייקידו (סכין, חרב ומקל) מייצגים את שלושת המרחקים הנפוצים (מרחק קרוב מאוד- סכין, מרחק בינוני- חרב, ומרחק גדול- מקל). כלי-הנשק באייקידו עוזרים גם בפיתוח מיקוד ותשומת-לב. כשבן-זוג תוקף עם חרב, תשומת הלב נמצאת כל-כולה ברגע זה, ב"כאן ועכשיו".

 


כלי-נשק באייקידו

 

יש סגנונות אייקידו רבים, וקבוצות אייקידו שונות שמות דגשים שונים על אלמנטים של תנועה, הגנה-עצמית​, רוח-לחימה ועוד. בעולם אומנות-הלחימה יש נטייה לבטל את האייקידו מכיוון שהתירגולים לא כוללים קרבות או התנגדות. היעדר הקרבות באייקידו נעשה מכמה סיבות, ביניהן האופי הקטלני של טכניקות האייקידו כשהן נעשות בעוצמה חזקה. בניגוד לאומנויות לחימה ספורטיוויות, באייקידו אין חוקים והגבלות. האייקידו הינה אומנות-לחימה, והתפישה באומנות-לחימה היא שאסור ללמד טכניקות שעובדות רק אם הבן-זוג\יריב שומר על מסגרת חוקים מסויימת. טכניקות האייקידו מתורגלות בשיעור באופן מבוקר ובהתאם לדרגת המתאמן תוך שמירה על הבטיחות כמובן.

חשוב להדגיש שאופי הקבוצה ושיטת ההוראה של המורה חשובה מאוד באופי האייקידו המתורגל. יש קבוצות שמדגישות את התרבות היפנית המסורתית, קבוצות אייקידו אחרות מדגישות את תנועת הגוף ואת הזרימה של הטכניקות, וקבוצות אחרות מדגישות את הצד האפקטיוויו של האייקידו כאומנות-לחימה.

לחצו כאן לקריאה נוספת אודות אייקידו בתל-אביב ואומנות-לחימה בבלוג אייקידו.

 


תלמידי אייקידו מתחילים מבצעים ריתוק אייקידו

 

היעדר התחרויות והקרבות באייקידו הופכות אומנות-לחמה זו לבטוחה לתלמידים. זו אחת הסיבות שניתן למצוא קבוצות אייקידו בהן יש גברים ונשים בהן הגיל הממוצע מעל ל-40. אייקידו היא אומנות-לחימה שככל שמתאמנים בה נעשים חזקים יותר- לא בהכרח בשרירים אלה בהבנת התנועה הנכונה בגוף. האייקידו היא כמו ספר הוראות (user manual) של השימוש הנכון בביו-מכניקה של הגוף.

האייקידו יעילה כאומנות-לחימה, אבל לוקח זמן עד שאפשר להשתמש בה ביעילות להגנה עצמית ברחוב. זו אומנות לחימה מורכבת ודרושה משמעת עצמית והתמדה בכדי לראות תוצאות. האייקידו יעיל לא רק למצבים של הגנה-עצמית. האייקידו נכנס לרוב בכל רבדי החיים של התלמידים. תלמידי אייקידו לומדים לא להתנגד אלא "לזרום" עם הכוחות (יהיו אלה אשר יהיו).

האייקידו מבוססת על אומנויות-לחימה שמקורן מהחרב, וככזאת, הלוחמים היו צריכים לעיתים להתמודד עם מספר תוקפים בו-זמנית. בשיעורי האייקידו מתרגלים אלמנט זה, של התקפה מרובת משתתפים (מיועדת לרוב לדרגות מתקדמות יותר). תירגולת זו עוזרת לפתח את התפישה המרחבית של שדה הקרב, ולא "להיתקע" או להתמקד ביריב בלבד.

באייקידו יש מודעות לאלמנטים מדיטטיביים ורוחניים הלקוחים מעולם אומנות-הלחימה היפאנית כגון זאן-שין (zan-shin) שעיקרה פיתוח הנוכחות והתפישה החושית.

 


אייקידו- אומנות-לחימה יפנית מסורתית

 

קבוצת האייקידו שלנו בתל-אביב פתוחה לתלמידים ותלמידות חדשים המעוניינים להיחשף לעולם הקסום של האייקידו. לפרטים נוספים ולקביעת שיעור אייקידו חינם ללא כל התחייבות התקשרו- 0547296988 (שחר) או בדף הקשר בתחתית העמוד.

 


קבוצת האייקידו שלנו בתל-אביב (לא כל התלמידים והמורים בתמונה)

לחצו כאן לפרטים נוספים אודות קבוצת האייקידו שלנו בתל-אביב

 

אייקידו- אומנות-לחימה יפנית מסורתית

אייקידו- סגנון פחות מסורתי

סטיבן סיגל- בהדגמת אייקידו

סנסיי ישראל טונגי מקבוצת האייקידו שלנו בתל-אביב

מה אפשר לקבל מלימודי אייקידו

מה אפשר לקבל מלימודי אייקידו